5 voorwaarden voor succesvolle coaching
16671
post-template-default,single,single-post,postid-16671,single-format-aside,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

5 voorwaarden voor succesvolle coaching

5 voorwaarden voor succesvolle coaching

Over het inzetten van coaching zijn we het gelukkig steeds vaker eens dat dit een uitstekend en effectief instrument is om je persoonlijke ontwikkeling een boost te geven.
Jij en jouw werkgever investeren hier tijd en geld aan en dan is het fijn als je er het optimale resultaat mee behaalt. Als coach begeleid ik je om je doelen te bereiken en je kunt er zelf ook veel aan doen om het maximale uit je coaching te halen.
Deze 5 voorwaarden helpen je om een succesvol coachtraject te hebben:

1. VERBIND JE PERSOONLIJKE DOELEN MET DE ORGANISATIEDOELEN

Coaching vindt plaats in de context van het werk: jouw werkgever investeert in jou en zo ook in de organisatie. Door je eigen doelen te zien in relatie tot de organisatiedoelen (of die van het team) ga je beter zien wat jouw bijdrage aan de resultaten van de organisatie kan zijn. En daar kun je veel voldoening uithalen.

2. ZORG ERVOOR DAT DE DOELEN DIE GEHAALD MOETEN WORDEN IN DE COACHING DIRECT KUNNEN WORDEN TOEGEPAST IN HET DAGELIJKS WERK

Je leert door te doen, ook al is dat soms heel spannend. Door er samen met je coach over te praten, af te kijken hoe anderen het doen, zelf aan de slag gaan met ‘experimenteren’, er over lezen of direct toepassen wat je hebt geleerd. Allemaal zaken die je helpen om van ‘bewust onbekwaam’ naar ‘bewust bekwaam’ te gaan. Hiermee zet je de inzichten die je hebt opgedaan om naar de werkelijkheid: je dagelijkse werk. Om na veel oefenen, uitproberen en leren van je fouten uiteindelijk te kunnen constateren dat het ‘vanzelf gaat’ en de laatste stap naar onbewust bekwaam hebt gemaakt.

onbewust_bekwaam_bl

3. MAAK JE DOELEN PRAKTISCH ZICHTBAAR EN MEETBAAR EN ZORG DAT DEZE IN DE TUSSENTIJDSE EN EIND EVALUATIE AAN BOD KOMEN

Hoe concreter je weet waar je aan werkt, hoe beter je weet of het je is gelukt om het te behalen. Door tussentijds te evalueren, aan de hand van zelfreflectie, met je coach en met feedback van je omgeving, breng je jouw vorderingen in kaart en kun je zien waar je nog extra aandacht moet geven. Bij de eind evaluatie herhaal je dit en maak je het stappenplan om er voor te zorgen dat de ingezette verandering blijft doorgaan.

4. WEES “COACHBAAR” IN HET BEHALEN VAN JE DOELEN.

Coaching gaat in de eerste plaats over hoe jij jouw gedrag en mindset gaat gebruiken om je doelen te halen. Dat is het stuk waar jij invloed over hebt. Dat betekent dat je geconfronteerd kunt worden met de minder aantrekkelijke delen in jezelf, die dingen die je liever niet van jezelf ziet en die je wel kunnen helpen om een volgende stap in je ontwikkeling te zetten. Van ‘ja maar’ naar ‘ja en wat dan te doen’. Je eigen weerstand overwinnen en accepteren dat je niet perfect bent en weten dat fouten er zijn om van te leren.

5. BESCHRIJF OP WELKE GEBIEDEN DE VERBETERING IN DE PRESTATIE TE ZIEN ZAL ZIJN EN WELKE OMVANG DEZE ZAL HEBBEN.

Door concreet te zijn over waar en hoeveel je precies wilt veranderen of verbeteren, maak je het mogelijk om je vorderingen daarin te volgen. Je coach helpt je daarbij door het opstellen van je ALP: je Actie en Leer Plan. Concreet én realistisch zodat je succesvol kunt zijn en je na je coaching zelf verder kunt.

Meer weten over de mogelijkheid tot coaching? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek of lees hier meer.